PROGRAM FESTIVAL “SERGIU CELIBIDACHE 100”

Celebrarea a 100 de ani de la nasterea marelui dirijor

Vezi programul lunii:     Mai Iunie Iulie

IULIE 2012

IULIE

1

20:00

Concert simfonic


Anton Garcia Abril - "Celibidachiana"

Ludwig van Beethoven - Concertul pentru vioara si orchestra in Re, op. 61

Johannes Brahms - Simfonia nr. 2 in Re, op. 73


LIVIU PRUNARU Vioara

FILARMONICA GEORGE ENESCU

ENRIQUE GARCIA ASENSIO Dirijor

Locatie: Ateneul Roman, Sala mare

Anton Garcia Abril despre „Celibidachiana”: „Celibidachiana”reprezintă consideraţia mea profundă către un prieten şi maestru. Celibidachiana este o lucrare dedicată marelui maestru şi prieten Sergiu Celibidache. Aici însă nu este vorba doardespre o dedicaţie specială pentru el, ci, în afară de asta, am vrut să mă apropii oarecum de înţelegerea „celibidachiană” a muzicii. Atitudinea estetico-tehnică a lui Celibidache faţă de fenomenul muzical trebuie să fie analizată în profunzime. Celibidache se apropie de muzică cu o filozofie plină de măreţie şi simplitate. Inspiraţia tehnică şi intuiţia pun în evidenţă înalta sa personalitate de artist. El este în stare să-l impresioneze şi pe compozitorul lucrării. Şi tocmai ce este greude analizat şi explicat în artă, este transformat de Sergiu Celibidache, în urma unui studiu ştiinţific şi psihologic, într-un aspect suplimentar al acelei„fenomenologii muzicale”, care poate fi numită o constantă a personalităţiisale. Aceste puncte de vedere notate pe scurt şi multe altele ale firii omeneşti reprezintă „celibidachiul”de unde impresionează titlul lucrării. Aceste condiţii care coincid total cu atenţia mea de natură tehnico-estetică asupra muzicii, reprezintă într-o oarecare măsură motivaţia sau punctul de plecare pentru a realiza această „elegie pentru orchestră.’’

IULIE

2

20:00

Concert "German Brass around the world"


John Baston – Concert in Re major nr. 2

Johann Sebastian Bach – Wachet auf, ruft uns die Stimme

Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata in Do major, KV 336

Johann Sebastian Bach – Simfonia “Wir danken Dir Gott, wir danken Dir”

din Cantata “Ratswahl” 1731 BWV 29

Gioachino Rossini – “Barbierul din Sevilla”, Uvertura

Richard Wagner – “Pilgerchor” din opera “Tannhäuser”

Giuseppe Verdi – “Triumph Marsch” din opera Aida


ANSAMBLUL GERMAN BRASS

Locatie: Ateneul Roman, Sala mare

German Brass reprezinta atat traditia cat si inovatia muzicii brass. Ei se afla pentru prima oara in Romania pe 2 iulie la Ateneul Roman. Ansamblul a fost infiintat in 1974 si este de atunci sinonim cu muzica brass la cel mai inalt nivel, influentand-o in mod decisiv German Brass a reusit sa creeze “diversitate in unitate“ prin producerea unui sunet colectiv unic, inconfundabil cu cei 10 interpreti si renumiti solisti din orchestrele germane de prim rang. Ca ansamblu, interpreteaza muzica de camera, cu o dinamica si o arta simfonica pe care numai instrumentistii de brass o pot produce. Repertoriul German Brass include toate tipurile si formele stilistice, de la Scheidt la Shostakovich, de la Dixieland la Bossa Nova. Contine atat elemente clasice cat si de divertisment. In concertele lor ansamblul hraneste si surmonteaza cu profesionalism si bucurie diviziunea dintre doua stiluri de muzica. Programul din cadrul Festivalului Sergiu Celibidache contine aranjamente de lucrari clasice, precum si adaptari si compozitii ale unor piese de referinta, majoritatea fiind aranjamente si compozitii speciale pentru German Brass, ca un tribut pentru sunetul inconfundabil si maiestria tehnica a ansamblului.

IULIE

3

20:00

Recital Muzica de camera "Celi’s Friends"


Wolfgang Amadeus Mozart - Homquintett KV 407

Felix Mendelssohn Bartholdy - Quartett op.80 in fa minor

Ernest Chausson - Poeme op 25 pentru vioara si pian

Franz Schubert - Trout Quintet

CVARTETUL HENSCHEL

IDA HAENDEL Vioara

MISHA DACIC Pian

DORIN MARC Contrabas

WOLFGANG GAAG Corn

HELMUT NICOLAI Viola

Locatie: Ateneul Roman, Sala mare

O intreaga suita de artisti faimosi din lumea muzicii simfonice vin sa-si uneasca talentele pentru un extraordinar recital de muzica de camera sub denumirea “Celi’s friends”.

IULIE

4

20:00

Concert simfonic


Arnold Schonberg – Noapte transfigurata op.4

Anton Bruckner – Adagio

Nicolai Rimsky-Korsakov – Scheherazade op.35

FILARMONICA DE STAT “MOLDOVA” IASI

RONY ROGOFF Dirijor

Locatie: Ateneul Roman, Sala mare

Filarmonica de stat “Moldova” din Iasi va concerta sub conducerea renumitului dirijor Rony Rogoff. “Rony Rogoff este singurul violonist care utilizeaza proportia corecta pentru orice stil si de asemenea cel mai bun interpret in viata al lucrarilor de Mozart. El este unul dintre putinii care inteleg sensul din spatele notelor si este capabil de a exprima asta". Aceasta este opinia lui Sergiu Celibidache despre fostul sau elev si prieten vechi. Rony Rogoff s-a nascut in Israel, iar primele notiuni muzicale i-au fost predate de catre tatal sau, care a fost membru fondator al Israel Philharmonic Orchestra, si de catre Ramy Shevelov. Apoi a studiat la Juilliard School din New York cu Ivan Galamian si Dorothy DeLay, precum si in Elvetia cu Joseph Szigeti.

IULIE

5

20:00

Recital de vioara


Robert Schumann - Sonata nr. 2, op. 121

George Enescu - Sonata nr. 3

Bela Bartok - Dansuri romanesti


IDA HAENDEL Vioara

MISHA DACIC Pian

Locatie: Ateneul Roman, Sala mare

Duetul alcatuit din “Marea Doamna a Viorii” Ida Haendel, care revine in Romania pentru acest recital cameral, si impresionantul pianist Misha Dacic sa incante auditoriul cu un senzational spectacol. Ida Haendel despre Sergiu Celibidache: “Ar trebui sa fim vesnic recunoscatori pentru intreaga educatie culturala provenita de la acest om a carui prezenta pe aceasta planeta a fost un dar pentru toti muzicienii, atat pentru cei tineri cat si cei mai in varsta. Impactul pe care l-a avut Celibidache nu are limite – o inspiratie si mostenire care merita pretuite de posteritate.“

IULIE

6

20:00

Concert simfonic


Giuseppe Verdi - Uvertura "Forta destinului"

Darius Milhaud - Concert pentru marimba, vibrafon si orchestra. op. 278

Anton Bruckner - Simfonia nr. 4 in mi bemol


PETER SADLO Percutie

ORCHESTRA ROMANA DE TINERET

MARKUS THEINERT Dirijor

Locatie: Ateneul Roman, Sala mare

Denumit “talentul secolului” de catre presa de specialitate, percutionistul german Peter Sadlo va concerta pe 6 iulie impreuna cu Orchestra Romana de Tineret si dirijorul Markus Theinert.

IULIE

7

20:00

Concert de inchidere


PREMIERA MONDIALA: Sergiu Celibidache - "Haz de necaz", Suita romaneasca in 8 parti

DRESS CODE: TINUTA DE GALA


Maurice Ravel - Ma mere l'oye

Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul pentru pian si orchestra nr. 20 in re, KV 466

Sergiu Celibidache - "Haz de necaz", Suita romaneasca in 8 parti


DAN GRIGORE Pian

FILARMONICA GEORGE ENESCU

MARK MAST Dirijor

Locatie: Ateneul Roman, Sala mare

Festivalul se va incheia cu premiera mondiala a compozitiei „Haz de necaz” de Sergiu Celibidache, ce va beneficia de interpretarea Filarmonicii „George Enescu" dirijata de Mark Mast, fost student al maestrului Sergiu Celibidache. De mentionat este ca dintre tarile care vor celebra, prin festivaluri, cei 100 de ani de la nasterea Maestrului, Romania este singura care beneficiaza de acest minunat si unic eveniment, dezvaluirea laturii de compozitor al celui mai mare dirjor al lumii. Acest eveniment va ramane in istoria muzicala a lumii si va dainui pentru generatiile care urmeaza. Romania se va impune astfel pe harta culturala mondiala intr-un mod unic.


Vezi programul lunii:     Mai Iunie Iulie