INSCRIERE MASTERCLASS

Masterclass Vioara cu Ida Haendel

Perioada: 10-14 Mai 2012

Locatie: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti

Una dintre cele mai admirate artiste ale timpurilor noastre, Ida Haendel intruchipeaza marea traditie a tehnicii violonistice, tehnica dobandita de la pedagogii renumiti Carl Flesch si George Enescu.

Debutul de la varsta de paisprezece ani, cu un concert din Londra sub bagheta lui Sir Henry Wood, a lansat-o pe artista pe drumul unei cariere de exceptie, cu numeroase concerte de un real succes sustinute in cele mai mari sali din lume. Interpretarile artistei Ida Haendel sunt unice prin pasiunea si intensitatea cu care aceasta construieste frazele si da viata sunetului.

Ida Haendel a sustinut concerte cu mari orchestre ale lumii sub bagheta lui Zubin Mehta, Sir Simon Rattel, Sergiu Celibidache si Vladimir Ashkenazy. Inregistrarile sale sunt adevarate pietre de incercare, la care s-au raportat multi interpreti. Inregistrari recente de exceptie se pot gasi pe Diapason d'or.

In urma interpretarii concertului de vioara de Elgar, Nicholas Kenyon, critic muzical, o caracterizeaza pe Ida Haendel in London Times : "Daca exista astazi un violonist de exceptie precum Ida Haendel, va trebui sa il/sa o ascult. Precizia sensului muzical, caracterul clar definit al frazei, sensibilitatea si pasiunea cu care Ida Haendel interpreteaza fiecare capodopera muzicala sunt calitati ale artistei, pe care, in drumul sau spre idealul muzical, fiecare muzician ar trebui sa si le atribuie."

Criticul Richard Dryer de la Boston Globe rezuma impresia pe care i- a lasat-o Ida Haendel in urma interpretarii concertului de Beethoven alaturi de Boston Symphony Orchestra: "Proaspat - Prin inspiratia vie a Idaei Haendel, intreg publicul a fost animat. Desi ea stie totul, se afla permanent intr-o calatorie catre nou si frumos. Simplitatea, claritatea si forta emotionala sunt atributele interpretarilor acesteia, care, cu siguranta ating sufletul oricaruia".

Masterclass Muzica de Camera cu Helmut Nicolai

Perioada: 15- 19 Mai 2012

Locatie: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti

Helmut Nicolai s-a nascut in Königsberg, Germania.

In perioada studiilor, urmate la Universitatea de Muzica din Hamburg, a castigat Premiul de Muzica de Camera oferit de Scolile de Muzica de Camera din Germania si Bordeaux Bienalle.

In 1967 s-a alaturat Orchestrei Simfonice din Hamburg, intre 1968-1990 a fost membru al Filarmonicii din Berlin, iar in 1981 devine prim violist in Filarmonica din München.

In afara aparitiilor, ca solist alaturi de Sergiu Celibidache si Filarmonica din München, Helmut Nicolai a intreprins concerte pe toate continentele ca membru al Classicum Consortium.

Printre partenerii de muzica de camera ai acestuia se numara Christoph Eschenbach, Thomas Brandis, James Galway si Christian Gerhaher.

Helmut Nicolai a inregistrat pentru EMI, Decca Philips si Orfeo.

In 1992 a devenit membru fondator al Cvartetului Rosamunde din München, alaturi de care si-a investit toata energia, castigand numeroase premii si o nominalizare la Grammy

Masterclass Contrabas cu Dorin Marc

Perioada: 16 Mai- 20 Mai 2012

Locatie: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti

Dorin Marc s-a nascut in 1958 in Romania si este absolvent al Universitatii de Muzica din Bucuresti, la clasa de contrabas a Prof. Ion Cheptea. Intre anii 1981-1992 a fost membru al Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca, iar in paralel intre 1987-1992, prim contrabasist in "Orchestra Internationale d'Italia".

Din 1992 este prim contrabasist al Orchestrei Filarmonicii din München, sub bagheta Maestrului Sergiu Celibidache. Din anul 2003, cand ocupa postul de profesor universitar la Academia de Muzica din Nürnberg, se dedica cu preponderenta activitatii pedagogice.

Inca din anii de studiu obtine Premiul Intai la editiile concursurilor nationale din 1977, 1979 si 1986, an in care obtine si Premiul Criticii Muzicale.

Pe plan international a cucerit laurii concursurilor de mare prestigiu precum: Markneukirchen - Germania, Geneva - Elvetia, ARD Munchen. In 1991, la Mittenwald, Germania, a obtinut pe langa Premiul I si statutul de membru pe viata al Societatii Internationale a Contrabasistilor.

Dorin Marc a cantat ca solist cu toate orchestrele filarmonice din Romania si a sustinut recitaluri si concerte in Bulgaria, Germania, Elvetia, Franta, Italia, Ungaria, Spania, Suedia si Danemarca. A facut imprimari la Radio-Televiziunea Romana precum si la televiziuni din Germania si Elvetia. In anul 1991 a imprimat un disc la Electrecord cu cvartetul de contrabasi "Mobile". Impreuna cu alti valorosi instrumentisti muzicieni romani, Dorin Marc se implica activ in pregatirea tinerilor muzicieni, membrii ai Orchestrei Nationale de Tineret, fondata de violoncelistul Prof. Marin Cazacu.

Dorin Marin tine cursuri de maiestrie la Universitatea de Muzica din Bucuresti precum si in intreaga Europa si este solicitat in jurii de specialitate la concursurile internationale.

In prezent este profesor la Conservatorul din Nurnberg-Ausburg (Germania) si la Academia Toscanini din Bologna.

Masterclass Flaut cu Michael Martin Kofler

Perioada: 17 - 20 Mai 2012

Locatie: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti

Michael Martin Kofler s-a nascut in 1966 in Villach, Austria, si a urmat studiile la Universitatea de Muzica din Viena cu Werner Tripp si Wolfgang Schultz. Studieaza apoi cu Peter- Lukas Graf la Universitatea de Muzica din Basel, Elvetia.

In 1987, Sergiu Celibidache l-a invitat sa se alature Filarmonicii din München in calitate de prim flautist.

Martin Kofler este castigatorul a numeroase premii la concursuri de prestigiu (ARD, Bruxelles, Praga) si este, de asemenea, beneficiarul Premiului "Cultural Endowment Prizes" acordat de Concert Society din München si de catre statul austriac Carinthia. Ii mai sunt decernate si: Premiul de Onoare din partea Ministerului de Stiinte al Austriei precum si Premiul pentru Cultura al orasului sau natal, Villach.

Printre partenerii sai de muzica de camera se numara Paul Badura-Skoda, Gage Irwin, Stefan Vladar, Stephan Kiefer, Konrad Ragossnig, Xavier de Maistre, Regine Kofler, Martin Spangenberg, Benjamin Schmid, Clemens si Veronika Hagen, precum si Cvartetele Mandelring si Mozart Salzburg.

Masterclass Brass cu Wolfgang Gaag

Perioada: 24- 28 Mai 2012

Locatie: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti

Wolfgang Gaag, nascut in Waldsassen, a urmat studiile de inginerie de sunet ale Universitatii Tehnice din Berlin si a studiat cornul cu Alfred Gohlke la Academia de Muzica din Berlin.

Inca din timpul studiilor sale a devenit prim cornist in Orchestrele de Tineret RIA si Jeuneusses Musicales. In momentul absolvirii, in anul 1969, obtine postul de prim cornist al Bamberg Symphony Orchestra, apoi al Radio Symphony Orchestra Stuttgart. La scurt timp, Sergiu Celibidache il angajeaza ca prim cornist al Filarmonicii din München. Numit mai intai profesor la Academia de Muzica din Stuttgart, acesta isi urmeaza activitatea didactica la Universitatea de Muzica din München.

Wolfgang Gaag a fost membru al Orchestrei Festivalului Bayreuth si co-fondatorul ansamblurilor "Deutsche Bläsersolisten", "German Brass", "Villa Musica" si "Odeon-Konzerte". Activitatea sa diversa ca solist si membru al ansamblurilor camerale si orchestrale l-a adus alaturi de muzicieni de renume, in concerte ce au avut loc in cele mai prestigioase centre muzicale din intreaga lume. A realizat inregistrari radio, TV, precum si CD-uri menite sa imbogateasca arta si cultura.

In ultima vreme, Wolfgang Gaag si-a indreptat atentia asupra activitatiilor de predare, solistica si muzica de camera. Ofera masterclass-uri la Conservatorul Superior din Paris, Academia Regala de Muzica din Londra, Centro de Arte Reina Sofia din Madrid, etc.. De asemenea, este membru in juriul competitiilor internationale ARD- Germania, Prima la Musica- Italia si Competitia Internationala de Corn din Marktneukirchen, Germania.

Masterclass Dirijat cu Enrique Garcia Asensio

Perioada: 21 - 26 Mai 2012

Locatie: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti

Nascut in Valencia (Spania), Enrique Garcia Asensio a studiat vioara, muzica de camera, armonie, contrapunct si compozitie la Conservatorul Regal de Muzica din Madrid.

La varsta de 11 ani este violonist in orchestra Conservatorului, in care devine mai tarziu concertmaestru si dirijor. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania.

Activitatea profesionala internationala este desfasurata in Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Puerto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicana, Brazilia, Japonia, Islanda, Bulgaria, Romania, Grecia, Israel, Rusia, Africa de Sud, Irlanda de Nord, Elvetia, Anglia, Portugalia, Italia, Franta, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Republica Ceha si Slovacia.

Enrique Garcia Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internationale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania) precum si cele din Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a sustinut Celibidache (1960, 1961, 1962 si 1963), castigand in ultimul an premiul "Cel mai bun elev al cursului", oferit de Clubul Rotary din Siena.

In strainatate, a sustinut cursuri de dirijat in Santo Domingo (Republica Dominicana), Kerkrade (Olanda), dar si in Toledo, Madrid, Valencia, Chauchina (Granada), Minglanilla (Cuenca), Granada, Liria, Buñol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d'Uixó, Montroy, de Algar Palancia si Pinoso, in Valencia. A fost numit Director Onorific de catre numeroase asociatii de prestigiu precum Ununiea Muzicala de Liria (Valencia) si Societatea de Arta din Buñol (Valencia).

Este Cavaler al Ordinului Sfantul Caliz si Cavaler al Ordinului Regal Santa Maria del Puig. Din 1986 este membru al Consiliului Culturii din Valencia.

Enrique Garcia Asensio a declarat de nenumarate ori ca Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru acesta ca un al doilea tata. De asemenea, acesta mentioneaza ca "ziua in care l-a intalnit pe Celibidache, a fost ca si cum a castigat la loterie."

REPERTORIU MASTERCLASS

  • Wolfgang Amadeus Mozart - Eine kleine Nachtmusik, K.525
  • Paul Hindemith - 5 Pieces for String Orchestra op.44, no.4
  • Benjamin Britten - Simple Symphony Op.4
  • Gustav Holst - St. Paul's Suite
  • Pyotr Ilyici Tchaikovsky - Serenade for strings
  • Joaquin Turina - La Oracion del torero

Partiturile pot fi solicitate la adresa alina@fundatia-celibidache.com

Masterclass Vioara cu Rony Rogoff

Perioada: 25 - 29 Mai 2012

Locatie: Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti

“Rony Rogoff este singurul violonist care utilizeaza proportia corecta pentru orice stil si de asemenea cel mai bun interpret in viata al lucrarilor de Mozart. El este unul dintre putinii care inteleg sensul din spatele notelor si este capabil de a exprima asta". Aceasta este opinia lui Sergiu Celibidache despre fostul sau elev si prieten vechi.

Rony Rogoff s-a nascut in Israel, iar primele notiuni muzicale i-au fost predate de catre tatal sau, care a fost un membru fondator al Israel Philharmonic Orchestra, si de catre Ramy Shevelov. Apoi, el a studiat la Juilliard School din New York cu Ivan Galamian si Dorothy DeLay, precum si in Elvetia cu Joseph Szigeti. Ca solist, a sustinut concerte alaturi de Orchestra Filarmonicii din Israel, sub bagheta lui Zubin Mehta, dar si cu orchestre de top din Philadelphia, San Francisco, Paris, Madrid, Tokyo, Manila, Caracas, orchestrele radio din Copenhaga si Stuttgart, Filarmonica din München, Orchestra Suisse Romande si "Rheinland-Pfälzische Staatsphilharmonie", avandu-i ca dirijori pe Sergiu Celibidache, Leonard Bernstein, Enrique Garcia Asensio, Ceccato Aldo sau Arthur Fiedler.

Performantele sale solo ale Partitelor de Bach si ale lui Stockhausen "Zodiac", de la Lincoln Center din New York, au atins un statut legendar si au fost lansate de Sony. Pe langa repertoriul standard pe care il detine, Rogoff a fost intotdeauna dedicat lucrarilor mai putin cunoscute, dar valoroase, cum ar fi Concertul pentru vioara de marele norvegian dodecafonist Fartein Valen, pe care l-a cantat in premiera in America.

In 1982, celebrul critic de HH Stuckenschmidt a declarat dupa ce a fost martorul interpretarii lui Rony Rogoff a Concertului pentru vioara de Albang, la Festivalul de la Berlin cu Filarmonica din München sub bagheta maestrului Sergiu Celibidache, ca aceasta interpretare "a corespuns mai mult decat oricare alta, cu ultima dorinta a compozitorului, pe care l-a cunoscut personal". Colaborarea de lunga durata cu Sergiu Celibidache a avut cea mai puternica influenta asupra vietii profesionale a lui Rogoff.

Nu in ultimul rand, contactul permanent cu numerosi artisti internationali de prima clasa l-a ajutat sa se dezvolte si sa devina unul dintre profesorii de vioara cei mai experimentati al timpului nostru. Intr-adevar, activitatea de predare a devenit din ce in ce mai importanta pentu Rogoff, solicitandu-l din ce in ce mai mult in ultimul timp. Cursurile sale de master pentru vioara si muzica de camera din America de Sud, Japonia, Filipine, Italia, Austria (scoala de vara Mozarteum) si Germania (9 ani de lucru continuu in institutiile de BCJ Elze si Berchtesgaden) au devenit legendare.

El este dirijor si mentor pentru orchestre – pe plan international extrem de apreciat - in Danemarca, Spania, Italia, Japonia, Germania, America de Sud si Filipine.

In 1994, Rogoff a fondat o orchestra de camera, cu studenti din Italia. Mai intai situata in apropiere de Vicenza si numita "eu Cameristi - La Scuola di Rony Rogoff", orchestra a castigat rapid o reputatie remarcabila si in curand a fost invitata la festivaluri de renume italiene din Bologna si Venetia.